Terugblik op Wilde Ganzendag 2025

“Verbinden voor verandering”
Oud en jong, ervaren organisaties en nieuwe gezichten, mensen uit Nederland en daarbuiten: op 5 april 2025 kwamen ze samen voor de Wilde Ganzendag 2025. Een dag met als thema ‘verbinden voor verandering’. Want hoe kunnen we, door onze verschillen te omarmen, bouwen aan een rechtvaardige en inclusieve toekomst?
Dit jaar waren meer dan 200 deelnemers aanwezig. Lynn Zebeda was de dagvoorzitter en zorgde voor de verbinding tussen de sprekers en het publiek.
Wilde Ganzen directeur Kees de Jong opende de dag met een duidelijke boodschap: ontwikkelingssamenwerking moet weer tastbaar worden en we moeten verbinding maken met de samenleving. Geen abstracte doelen en onbegrijpelijk jargon, maar herkenbaar en dichtbij. De kern? Taal, schaal en verhaal. We hebben weer een andere taal nodig, makkelijk te begrijpen en vanuit het hart. Dat is iets waar particuliere initiatieven van nature goed in zijn. En het verhaal achter ons werk verdient meer aandacht.
Sara Kinsbergen
Sara Kinsbergen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, was één van de keynote speakers van de dag. Ze had een boeiend en onderhoudend verhaal over de noodzaak voor de ontwikkelingssector om – in deze tijd van grote verschuivingen – een nieuwe vorm te vinden. Haar oproep? ‘Rehumanize the sector’- ofwel: maak de sector weer menselijk.
“Particuliere initiatieven dragen het menselijke in hun DNA. Zij zijn de ambassadeurs van vermenselijking: van mens tot mens bijdragen aan een betere wereld.”
Marcus Desando
In de middag sprak Marcus Desando, directeur van het Prins Claus Fonds, over solidariteit die verder gaat dan geld of middelen. Zijn pleidooi: geef ruimte aan andere stemmen en durf macht te delen.
“Solidariteit betekent dat we niet namens anderen spreken, maar juist ruimte maken zodat zij zelf gehoord worden”
Tijdens de workshops gingen de deelnemers aan de slag met onderwerpen als klimaat, inclusie, AI, kinderbescherming en fondsenwerving.
Buitenlandse gasten uit Kenia en Sri Lanka
Speciaal voor de Wilde Ganzendag reisden twee gasten uit het buitenland af naar Amersfoort. Moses Mwangi, academisch programmaleider uit Kenia en Father Ramesh Jakkop, mensenrechtenverdediger uit Sri Lanka. In een panelgesprek gingen zij in op wat solidariteit voor hen betekent, in hun werk en in het dagelijks leven.
“Solidariteit begint bij verantwoordelijkheid: elkaar helpen, elkaar accepteren, en er voor elkaar zijn” – Father Ramesh
“Jouw probleem is mijn probleem. Als jouw kind geen water heeft, dan is dat ook mijn verantwoordelijkheid.” Moses