Inleiding
Gedragscode versie 2.0 juni 2022
De gedragscode maakt onderdeel uit van het integriteitsbeleid van Wilde Ganzen en geldt voor alle medewerkers, stagiaires, vrijwilligers, als ook bestuursleden en projectpartners (Particuliere Ontwikkelingsinitiatieven en Lokale Partnerorganisaties) van Wilde Ganzen. Het is een protocol dat regels beschrijft van gepast en ongepast gedrag. Het hoofddoel van deze gedragscode is het beschermen van kwetsbare personen, waaronder kinderen, in lage- en middeninkomenslanden tegen welke vorm van schade dan ook door ons toedoen en het beschermen van personen tegen valse beschuldigingen van ongepast gedrag en/of mishandeling.
Uitgangspunt gedragscode
De gedragscode maakt onderdeel uit van het integriteitsbeleid van Wilde Ganzen en geldt voor alle medewerkers, stagiaires, vrijwilligers, als ook bestuursleden en projectpartners (Particuliere Ontwikkelingsinitiatieven en Lokale Partnerorganisaties) van Wilde Ganzen. Het is een protocol dat regels beschrijft van gepast en ongepast gedrag. Het hoofddoel van deze
gedragscode is het beschermen van kwetsbare personen, waaronder kinderen, in lage- en middeninkomenslanden tegen welke vorm van schade dan ook door ons toedoen en het beschermen van personen tegen valse beschuldigingen van ongepast gedrag en/of mishandeling.
Doel van de gedragscode
We voegen de gedragscode als bijlage toe aan de samenwerkingsovereenkomst bij de eerste samenwerking omdat Wilde Ganzen het belangrijk vindt dat ook onze projectpartners deze gedragscode naleven. Door ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst ga je als projectpartner akkoord met alle bijlagen, dus ook met de gedragscode. Het ondertekenen verbindt de ondertekenaar om actief deel te nemen aan het bouwen aan en onderhouden van een omgeving die veilig is voor kwetsbare personen, waaronder kinderen, in het algemeen en voor andere leden van de doelgroep van onze projecten, plus de staf, vrijwilligers en bestuursleden van de partnerorganisaties waarmee wij samenwerken in het bijzonder.
Ontwikkelen eigen gedragscode
We stimuleren projectpartners om hun eigen gedragscode op te stellen en zullen daarover actief in gesprek gaan. Als vanuit mijn organisatie met kinderen wordt samen gewerkt, dan draag ik er zorg voor dat er een Child Protection Procedure binnen de organisatie is ontwikkeld en geïmplementeerd. Voor het opzetten van deze procedure, kun je als partner gebruik maken van de Child Protection Toolkit: Child protection policy.
Maatregelen bij schending gedragscode
Wilde Ganzen heeft een integriteitscoördinator en procedures voor het melden van misstanden en klachten. Deze zijn onder meer via de website van Wilde Ganzen Integriteitsschendingen worden ingediend, verder worden onderzocht en behandeld.
Ik zal als projectpartner:
- Volgens de vastgestelde richtlijnen reageren op alle zorgen, beschuldigingen en/of onthullingen betreffende de bescherming van kwetsbare personen, waaronder kinderen.
- Bij ieder vermoeden of waarneming van een handeling en/of gedrag dat zou kunnen worden opgevat als ongewenst of schadelijk, in eerste instantie de persoon of personen aanspreken die bij deze situatie betrokken is of zijn. Afhankelijk van de ernst van de situatie en de aard van de reactie van de betrokkene(n) maak ik melding van de situatie bij de daarvoor bevoegde lokale instantie(s) en kan er aangifte gedaan worden bij de politie indien er sprake is van handelingen die in strijd zijn met de wet. Tevens dient er melding van te worden gemaakt bij de projectadviseur of integriteitscoördinator van Wilde Ganzen.
- Mij ervan bewust zijn dat -indien opzettelijk een valse beschuldiging wordt gemaakt-, disciplinaire maatregelen en/of juridische stappen zullen volgen.
Indien uit onderzoek van de melding blijkt dat de samenwerking niet voortgezet kan worden, dan zal de samenwerkingsovereenkomst ontbonden worden
Minimaliseren van risicosituaties
Ik zal als projectpartner:
- De inhoud van de gedragscode lezen en naleven.
- Mij inzetten voor het creëren van een cultuur van openheid in de organisatie zodat (potentiële) gedragingen die schadelijk zijn voor leden van de doelgroep, gemeld en besproken kunnen worden en deze niet onopgemerkt blijven.
- Alle leden van de doelgroep met respect behandelen, ongeacht hun leeftijd, afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, huidskleur, taal, religie, politieke of andere overtuiging, nationaliteit, etnische of sociale achtergrond, beperking, enzovoort.
- Ervoor zorg dragen dat alle mensen die namens de partnerorganisatie op bezoek gaan bij instellingen en/of gemeenschappen geïntroduceerd worden door de juiste medewerker van de partnerorganisatie.
- Indien zich een situatie voordoet die door een derde verkeerd kan worden
geïnterpreteerd, in eerste instantie de persoon of personen aanspreken die bij deze situatie betrokken is of zijn. Afhankelijk van de ernst van de situatie en de aard van de reactie van de betrokkene(n) maak ik melding van de situatie bij de Integriteitscoördinator van de partnerorganisatie of van Wilde Ganzen (de medewerker belast met het ontwikkelen, monitoren en evalueren van het integriteitsbeleid). - Mij bewust zijn van risicovolle situaties die schadelijk zijn voor leden van de doelgroep van onze projecten of van de staf, vrijwilligers en bestuursleden van onze partnerorganisaties en deze situaties rapporteren.
- Mij bewust zijn van het feit dat in het bijzonder de kwetsbare personen, waaronder kinderen, vaak kwetsbaarder dan gewoonlijk zijn voor mishandeling en/of al het slachtoffer van mishandeling kunnen zijn.
- De ‘2-volwassenen’-regel volgen. Dit betekent dat tenminste twee volwassenen toezicht houden op en aanwezig zijn bij activiteiten waaraan kinderen of andere kwetsbare personen deelnemen. Indien dit niet mogelijk is, zal ik naar alternatieven ter vervanging
van de ‘2-volwassenen’-regel zoeken. - Voor zover dat mogelijk is, zichtbaar blijven in het werk met kwetsbare personen, waaronder kinderen. Indien mogelijk zal ik afspreken met kwetsbare personen, waaronder kinderen, op een locatie, waaraan zij zelf de voorkeur aan hebben gegeven en welke voor zover mogelijk een openbare locatie betreft.
- Geen nevenfuncties vervullen die in strijd kunnen zijn met de belangen van mijn organisatie.
- Handelen conform de binnen de wet- en regelgeving en de algemeen aanvaarde maatschappelijke normen en waarden.
Ik zal als projectpartner nooit:
- Gedogen of deelnemen aan gedrag van mensen dat illegaal, onveilig en/of schadelijk van aard is.
- Alleen zijn met een kwetsbare persoon, waaronder een kind, waarmee ik een werkrelatie heb, uit het zicht van anderen, achter een gesloten deur en/of in een afgezonderde ruimte.
- Kwetsbare personen, waaronder kinderen, waarmee ik een werkrelatie heb meenemen naar huis en/of naar een plek waar ik alleen ben met de kwetsbare persoon of het kind.
- Personen discrimineren, kwetsbare personen, waaronder kinderen, voortrekken en/of buitensporig veel tijd met één kwetsbare persoon of één kind waarmee ik een werkrelatie heb, doorbrengen.
- Onderdeel zijn van corruptie.
Psychosociaal gedrag
Ik zal als projectpartner:
- Altijd uitgaan van non-discriminatie-beginselen, onder andere betreffende leeftijd, sekse, ras, taal, seksuele geaardheid en/of gender identiteit, religie en beperking.
- Een positief rolmodel zijn, bijvoorbeeld door de gelijke behandeling van jongens, mannen, meisjes en vrouwen en door verontschuldigingen aan te bieden indien fouten zijn gemaakt.
- Mij bewust zijn van de ongelijkheid in macht bestaande tussen mijzelf en de mensen of organisaties die in een vermeende afhankelijke positie verkeren ten opzichte van mijn organisatie of van mijzelf.
- Alle kwetsbare personen, waaronder kinderen, met respect behandelen en altijd rekening houden met hun reacties. De toon van mijn stem (in het geval van kinderen) en de manier waarop ik hen benader, zal ik aanpassen.
- Aandachtig naar kwetsbare personen, waaronder kinderen, luisteren en open vragen aan hen stellen.
- Stimuleren dat de partnerorganisatie kwetsbare personen, waaronder kinderen, versterken door met hen te discussiëren over hun rechten, wat acceptabel en onacceptabel is en welke stappen zij kunnen ondernemen indien er een probleem is (‘empowerment’).
- Stimuleren dat de partnerorganisatie met kwetsbare personen, waaronder kinderen, praten over hun contact met personeel en/of anderen en hen aanmoedigen om eventuele zorgen te melden.
- Mij inzetten om een cultuur van openheid en wederzijdse verantwoordelijkheid op de werkvloer te creëren en stimuleren dat de partnerorganisatie datzelfde doet.
- Ervoor zorgen dat als ik beeldmateriaal (foto’s, film etc.) maak van personen, waaronder kinderen, dat deze of hun wettelijke vertegenwoordiger(s) of verzorger(s) daarvoor toestemming hebben gegeven; dat deze fatsoenlijk en respectvol zijn; dat de kwetsbare personen, waaronder kinderen, gepast gekleed zijn; en dat seksueel suggestieve houdingen en afbeeldingen worden vermeden.
Ik zal als projectpartner nooit:
- Macht en invloed misbruiken die ik door mijn positie heb.
- Veroordelend, negatief en/of afwijzend reageren richting kwetsbare personen, waaronder kinderen, en/of zaken insinueren en/of openlijk twijfelen aan de geloofwaardigheid van het verhaal van die persoon.
- Taal gebruiken die ongepast, aanvallend en/of beledigend is en/of suggesties maken in die richting.
- Ongepast gedrag en/of ongepaste relaties van welke aard dan ook voorstellen.
- Mij gedragen op een manier die beschamend, vernederend, kleinerend, stigmatiserend en/of denigrerend is richting personen of op een andere manier die emotionele mishandeling behelst.
- Vertrouwelijke informatie delen over een persoon, meerdere personen of zijn of haar familie, zonder daarvoor een goede reden te hebben.
Fysiek gedrag
Ik zal als projectpartner:
Passend lichamelijk contact met de kwetsbare persoon of het kind afwachten, zoals bijvoorbeeld de hand vasthouden, en alleen deelnemen aan gepast lichamelijk contact indien het kind of de kwetsbare persoon dit contact zelf heeft geïnitieerd.
Ik zal als projectpartner nooit:
- Een persoon slaan en/of ander lichamelijk geweld tegen hem of haar gebruiken en/of een persoon lichamelijk mishandelen.
- Een kwetsbare persoon of een kind waarmee ik een werkrelatie heb vasthouden, strelen, kussen, knuffelen of aanraken op een niet gepaste en/of cultureel gevoelige manier.
- Deelnemen aan activiteiten waarbij er nauw lichamelijk contact is met kwetsbare personen, waaronder kinderen en jongeren, met wie ik een werkrelatie heb, anders dan professioneel vereist is.
- Taal gebruiken, suggesties doen of advies geven dat ongepast, aanvallend en/of beledigend is.
- Seksueel getinte opmerkingen maken en/of handelingen verrichten met of in het bijzijn van een kwetsbaar persoon of een kind, ook niet als een grap.
- Actief of passief deelnemen aan activiteiten die betrekking hebben op vormen van gedwongen arbeid, waaronder kinderarbeid.
- Deelnemen aan en/of uitvoeren van schadelijke traditionele, spirituele of rituele praktijken.
- Meedoen aan enige vorm van pesten, discriminatie, fysiek en/of verbaal geweld, intimidatie en/of voortrekkerij, zoals:
A: relaties met personen ontwikkelen die op enigerlei wijze uitbuitend, mishandelend of anderszins schadelijk worden geacht; of
B: handelen op een manier die schadelijk kan zijn en/of het risico op mishandeling van een persoon vergroot
Seksueel gedrag
Ik zal als projectpartner nooit:
- Fysieke en/of seksuele relaties beginnen met kwetsbare personen, waaronder kinderen.
- Mij lichamelijk gedragen op een manier die ongepast en/of seksueel uitdagend is.
- Meedoen aan of toestaan dat er seksueel uitdagende spellen met kwetsbare personen, waaronder kinderen, worden gespeeld.
- Een kwetsbaar persoon, waaronder kinderen, waarmee ik een werkrelatie heb bij mij thuis laten logeren zonder toezicht.
- In dezelfde ruimte en/of hetzelfde bed slapen als een kwetsbare persoon, waaronder kinderen, waarmee ik een werkrelatie heb.
- Persoonlijke handelingen verrichten die de kwetsbare persoon, waaronder het kind, ook zelf kan verrichten, waaronder het aankleden, het baden en het verzorgen van de kwetsbare persoon of het kind.
- Seksuele diensten kopen van welke aard ook, ongeacht de leeftijd van het individu en ongeacht de rechtmatigheid van de uitwisseling, online of offline.
- Deelnemen aan enige vorm van activiteit van seksuele aard met een persoon onder de achttien jaar, online of offline.
- Persoonlijk betrokken zijn op een of andere manier in, onder meer, het bekijken, bezitten, produceren of distribueren van kinderpornografie; (kinder-)sekstoerisme; handel in personen, waaronder kinderen, en elke andere vorm van seksuele uitbuiting.