Wat weet jij van participatief werken?

“Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen.” Met die mooie woorden inspireerde Nelson Mandela de wereld en sindsdien vertellen wij hem graag na. Zo zouden we graag willen weten op welke manier jij samenwerkt met je partnerorganisatie en in hoeverre de gemeenschap betrokken wordt bij de opzet en uitvoering van projecten.
Bij Wilde Ganzen gebruiken we de methode van Participatieve Planning, Monitoring, Evaluatie en Leren (PPMEL). Met deze methode kunnen partnerorganisaties bij alle fases van het project de gemeenschap betrekken. Het gaat er in de kern om dat de doelgroep van het project een stem krijgt in het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van het project. Gemeenschapsparticipatie dus.
Deel jouw ervaring
Terugblik op relatiedag over PPMEL
Op 14 december 2024 organiseerden we een relatiedag over PPMEL. De bijeenkomst ging over het belang van de participatieve aanpak bij veranderingen, om zo samen de droom van de gemeenschap te realiseren.
Meer leren over participatieve aanpak
Wilde Ganzen organiseerde deze dag samen met partners uit Kenia (Deo Ochieng), Bangladesh (DRDD) en Nederland (Institute for Social Studies) en 75 particuliere initiatieven.
De aanwezige particuliere initiatieven stonden positief tegenover gemeenschap gestuurd werken want: ‘uiteraard het gaat juist om de mensen in gemeenschappen’. Toch liepen de reacties uiteen over in hoeverre dit mogelijk is. Dit gaf wel weer aan hoe divers de lokale partners zijn en hoe weerbarstig de context. Je kan geen blauwprint bedenken, iedere situatie is uniek. Dat deed ons denken aan de uitspraak van de bekende antropoloog Arturo Escobar: ‘We speak about a plurivers instead of the univers’.
Leren van grassroot gemeenschappen
Kees Biekart, antropoloog bij ISS, inspireerde de zaal door te kijken naar de eeuwenoude kennis van grassroot gemeenschappen. Zij werken al eeuwenlang participatief samen en we kunnen veel van hen leren. Het gaat om luisteren, niet bij voorbaat invullen en aannemen. Om verder in de ‘participatieladder’ te komen, is het belangrijk te begrijpen wat participatie betekent voor de mensen om wie het gaat, welke vaardigheden je nodig hebt en ook welke houding.
Wees een vlieg op de muur
“Wees een vlieg op de muur”, beschreef Deo Ochieng, expert in gemeenschapsparticipatie en evaluatie, de rol van organisaties in gemeenschappen. Maar het is niet eenvoudig om die vlieg te zijn. Vaak zitten organisaties in een strak stramien van plannen, evalueren, rapporteren. Donoren hebben deadlines, de organisatie zit ook aan planningen vast. Dus tja, dan is het lekker of belangrijk om door te pakken.
Het levert ontzettend veel op
“Waar halen partners de tijd vandaan”, werd er gezegd. Toch vertelde Farida Yesmin, directeur van een grote lokale organisatie die zich inzet voor kinderen met een beperking, dat het zoveel meer oplevert als je de tijd neemt om ideeën uit de mensen laat komen. “We sluiten juist aan bij hun dromen en we onderzoeken samen hoe die kunnen worden gerealiseerd.”
Enkele reacties:
“Het is zo belangrijk dat mijn partner in DRC Congo de kinderen met wie ze werken meer betrekt bij nieuwe ideeën. Maar ik zou er zelf meer van af willen weten en ook het met mijn partner willen bespreken.”
“Mijn partners hebben hier een boek over geschreven wat de moeite waard is om te delen.”
“Wat een energie, gretigheid en openheid onder de mensen die de partners en gemeenschappen in hun hart dragen, zelfs terwijl ze hier in Nederland wonen. Het zou goed zijn om dit momentum te gebruiken. Start een participatieplatform over dit onderwerp.”
Farida Yesmin, DRDD
“Laten we dit aan de particuliere initiatieven zelf vragen zoals we ook aan de lokale partner organisaties vragen of ze verder willen leren over dit onderwerp.”
Collega’s Wilde Ganzen
Meer inzicht in leerbehoefte
We vinden het fantastisch als je deze vragenlijst in wilt vullen. We horen dan hoeveel kennis en ervaring je zelf in huis hebt in participatief werken, wat je wilt delen, hoe je jouw partner hierin ondersteunt. We gebruiken dit gelijk om te horen hoe jij de toegevoegde waarde ziet van Wilde Ganzen. Dat helpt in ons strategisch meerjarenplan.