Kinderbescherming: werk samen met de gemeenschap

Kinderbescherming* is een sensitief onderwerp en het kan lastig zijn om hierover te praten. Ik geef je een mooi voorbeeld van een organisatie die effectief samenwerkt met lokale leiders, scholen en families om kinderbescherming in de dorpen waar zij actief zijn op een duurzame manier te waarborgen.

KidsCare biedt in Kenia thuiszorgprogramma’s die zich richten op structurele zorg voor de ontwikkeling van kinderen in hun thuissituatie. Specifiek voor families met weeskinderen, hulpbehoevende kinderen en met kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Mishandeling voorkomen

Maar hun inzet gaat verder. In de dorpen waar ze werken signaleren ze kindermishandeling, ze begeleiden kinderen en families en ze introduceren preventieve maatregelen om mishandeling te voorkomen. Een ambitie die ze samen met 24 dorpscomités en met partners van de overheid en andere organisaties willen realiseren.

Succesvolle dorpscomités

Daarin zijn ze erg succesvol. Binnen de 24 dorpscomités (Community Child Protection Committees) die officieel zijn geregistreerd, zijn er ruim 200 leden actief. De groepen zijn heel divers en bestaan uit verschillende leden uit de dorpen: gezondheidswerkers, chiefs, religieuze leiders, ouders, schooldirecteuren, docenten van preschools en bodaboda-chauffeurs. Deze leden zijn door KidsCare getraind door sociaal werkers zodat ze goed in staat zijn hun kinderbeschermingsactiviteiten in de gemeenschappen uit te voeren.

De comités werken samen aan preventie door

Bewustwordingsbijeenkomsten op scholen en in de dorpen te organiseren om zoveel mogelijk kinderen en volwassenen te bereiken. Daarnaast signaleren deze comités gevallen van mishandeling of geweld en worden deze cases doorverwezen voor interventie. Tot nu toe zijn er al 74 gevallen van kindermishandeling of misbruik doorverwezen en 375 bewustwordingssessies georganiseerd. Kinderen geven aan dat er thuis beter voor ze gezorgd wordt, dat het aantal kinderen dat altijd naar school gaat verbeterd is, en dat er minder gepest wordt en minder geweld is op school.

‘Echt indrukwekkend’

Rose Ambuso adviseert andere organisaties die voor kinderen werken het volgende:

“Gemeenschappen kunnen kinderen beter beschermen. Door gebruik te maken van de kracht die al in gemeenschappen aanwezig. Door goed getrainde lokale groepen zoals dorpscomités in te zetten en door samenwerking met de overheid en andere organisaties. Dit helpt hen om hun stem te laten horen, verantwoordelijkheid te nemen en blijvende verbeteringen te bereiken op het gebied van kinderbescherming. Ik zou elke organisatie aanraden om deze aanpak te volgen. Het is echt indrukwekkend!”

Dit voorbeeld laat zien dat het kan. Door de gemeenschap te activeren kun je niet alleen gevallen van mishandeling identificeren, maar nog belangrijker: werken aan preventie, zodat steeds minder kinderen te maken krijgen met geweld.

Deel mooie voorbeelden!

Laten we deze mooie voorbeelden delen om een positief geluid te vormen. Het is mogelijk om wat te doen en het verschil te maken. Ken/ben jij een organisatie die de rechten van kinderen beschermt? Ik neem jouw voorbeeld graag op in een volgende blog of op onze website ter inspiratie voor andere organisaties. Neem contact op met marit@wildeganzen.nl.

*Kinderbeschermingsbeleid is de algemene term die we hanteren, maar voor kwetsbare doelgroepen zoals bijvoorbeeld etnische minderheden, mensen met beperking of in sommige contexten vrouwen, is het ook essentieel om een beschermingsbeleid op te stellen. De bredere term die hiervoor gebruikt wordt is ‘safeguarding’.