Kinderbescherming: pak jij je verantwoordelijkheid?

In de gemeenschappen waar jullie werken spelen grote maatschappelijke problemen. Bijvoorbeeld in Zuid-Afrika waar kinderen uit huis geplaatst worden door onveilige situaties vanwege alcoholmisbruik en huiselijk geweld. Of in Kenia waar baby’s te vondeling worden gelegd omdat hun moeders er alleen voor staan en niet de middelen hebben om voor hun kind te zorgen. Veel organisaties willen hier iets mee, maar waar te beginnen?

Niet alleen in de gemeenschap, maar binnen maatschappelijke organisaties vinden helaas ook misstanden plaats. Het is een misvatting dat iedereen altijd het beste voorheeft met de kinderen binnen een organisatie. Keer op keer wordt er weer bewezen dat het werken met kwetsbare groepen, mensen aantrekt met slechte bedoelingen.

Om dit te voorkomen en te signaleren hebben wij als Wilde Ganzen en jullie met je eigen initiatief een directe rol te spelen. Als Wilde Ganzen bijvoorbeeld, financieren we partnerorganisaties in lage- en middeninkomenslanden. Deze organisaties werken direct voor en met kinderen, en zijn binnen dat werk verantwoordelijk voor de bescherming van deze kinderen.

Vanaf 2025 actief onderzoek

Wilde Ganzen werkt niet direct met deze kinderen samen, maar ik zie het als onze verantwoordelijkheid om gedegen onderzoek te doen naar de organisaties die wij steunen. Nemen zij hun verantwoordelijkheid? Hebben zij op papier staan hoe hun organisatie ervoor zorgt dat het risico minimaal is dat kinderen worden mishandeld, uitgebuit of verwaarloosd binnen hun activiteiten? Daarom zal Wilde Ganzen vanaf 2025 organisaties actief gaan bevragen over hun kinderbeschermingsbeleid.

Kinderbeschermingsbeleid klinkt als een westers concept, maar wist je dat het recht op bescherming ook benoemd staat in bijvoorbeeld de African Charter on the Rights and Welfare of the Child? De hamvraag is natuurlijk hoe je je organisatie zo inricht dat je de risico’s op onveilige situaties kunt verkleinen. Een mooie start is om je partnerorganisatie een risicoanalyse te laten doen, bijvoorbeeld door de volgende vragen te laten beantwoorden:

  • Met welke kwetsbare doelgroep(en) komt je organisatie in contact?
  • Op welke wijze?
  • Wat zijn potentieel onveilige situaties die in de projecten kunnen ontstaan?
  • Welke maatregelen kun je van te voren nemen om het risico op onveilige situaties te verminderen of weg te nemen?

Mooie en handige tools

Wil je een stapje verder gaan en met je partnerorganisatie aan de slag met een kinderbeschermingsbeleid? Er is een heleboel aanbod waar ze gebruik van kunnen maken.

Waar te beginnen? Toolkits en training 

Voor Nederlandse en Vlaamse particuliere initiatieven zijn we op dit moment met een trainingstraject bezig. Bij voldoende animo kunnen we dit in 2025 nogmaals organiseren. Interesse? Stuur een mailtje naar marit@wildeganzen.nl 

Voor onze buitenlandse partnerorganisaties zullen we ook trainingen gaan verzorgen in 2025. Informatie daarover zal direct met hen worden gedeeld. Willen ze hier onafhankelijk van Wilde Ganzen een training over volgen? Mooi! Dien dit vooral in als onderdeel van een projectaanvraag!