Hoe staat het met onze Verandertheorie?

Wij dromen van een wereld waarin mensen die in armoede leven op eigen kracht hun situatie en hun toekomst verbeteren. Twee jaar geleden deelden we hóe we dat aanpakken: met onze Verandertheorie (Theory of Change). Yvonne Heselmans vertelt waar we nu staan en wat we samen in beweging hebben gezet.

Met de Verandertheorie laten we zien wat onze bijdrage is aan partnerorganisaties, en hoe zij op hun beurt verschil maken in de gemeenschappen waar het om draait. We beschreven hoe we bijdragen aan onze gezamenlijke droom: een wereld waarin mensen die in armoede leven op eigen kracht hun situatie en toekomst verbeteren. En het mooie is: die droom delen we met veel partners, zoals jij.  Daarom werken we samen met particuliere initiatieven (POI) in Nederland of België en lokale partnerorganisaties (LPO) in het buitenland.

We hebben in de Verandertheorie drie pijlers uitgewerkt die leiden tot onze gedroomde impact.

Eerste pijler: Ondersteuning LPO om impact te bereiken

Wij geloven dat we duurzame impact kunnen bereiken als gemeenschappen zelf met initiatieven komen die voor hen prioriteit zijn. Daarom stimuleren we partners om participatief met gemeenschappen te werken. Dat genereert energie, levenslust, veerkracht en actieve participatie. We delen goede voorbeelden van partnerorganisaties die sterk zijn in gemeenschapsparticipatie, en inspireren lokale partnerorganisaties om ook zo te werken. Daarnaast bieden we ondersteuning via linking & learning-sessies, online cursussen en de toolkit ‘Gemeenschapsparticipatie’ op de Change the Game-website.

Positieve resultaten: initiatieven uit gemeenschappen

Door de focus op gemeenschapsparticipatie konden we beter in kaart brengen hoe de partners participatief werken. Uit de self-assessments van de lokale partnerorganisaties blijkt dat 77% van hen de gemeenschap minimaal consulteert voordat ze een project indienen. Ook gaven 102 partners (33% van het totale portfolio) aan dat de gemeenschap zelf met initiatieven is gekomen. Dat is veel meer dan verwacht en gaat verder dan consulteren.

75% van de partners geven na afloop van het project aan dat er voor de gemeenschap informele of formele structuren zijn voor inspraakmogelijkheden. Ook dit was hoger dan verwacht.  We gaan in 2025 verder onderzoeken om te leren hoe LPO’s hun gemeenschappen faciliteren en deze kennis vervolgens weer samen delen.

Zelfredzame en autonome partners

Naast participatie zetten we ook in op zelfredzaamheid van onze lokale partners. Sterke lokale organisaties die gemeenschappen in hun veerkracht ondersteunen, zijn noodzakelijk voor verandering van onderop! In 2024 ondersteunden we hen onder andere bij financieel management en lokale fondsenwerving, met positieve resultaten. Via Change the Game Academy en een premie op lokale fondsenwerving werkten we samen aan sterke, autonome organisaties die ook kunnen voortbestaan als de bijdrage uit Nederland zou wegvallen.

Tweede pijler van ToC: Gelijkwaardige samenwerking

De tweede pijler is vooral gericht op het belang van gelijkwaardige samenwerkingen waarin het lokale eigenaarschap bij de lokale partnerorganisatie en gemeenschap ligt.  Uit onderzoek van Sara Kinsbergen blijkt dat 25% van de partners van elkaar vinden dat ze niet gelijkwaardig samenwerken, 50% een verschillend beeld heeft van de samenwerking en 25% elkaar als volledig gelijkwaardig ervaart.

We hopen natuurlijk dat alle partnerorganisaties die we steunen gelijkwaardig samenwerken. Daarom organiseerden we de training ‘Faciliteren kun je leren’. Deelnemers leerden hoe ze lokale partners beter kunnen ondersteunen, zodat het eigenaarschap daadwerkelijk bij hen komt te liggen.

Derde pijler van ToC: Groot potentieel van wereldburgers

Jullie hebben als particuliere initiatieven een enorm potentieel om andere mensen te engageren. Dankzij jullie inzet voelt ook de achterban zich verbonden met mensen die in armoede leven. Samen dragen jullie verantwoordelijkheid voor een rechtvaardigere wereld.

Als actieve wereldburgers inspireren jullie ook anderen om in beweging te komen. POI’s vormen daarbij een uniek netwerk: diepgeworteld in de samenleving en actief in ontwikkelingssamenwerking. Dat goud waard, zeker in deze tijd van polarisatie, isolement en afnemende solidariteit. Daarom stimuleren we particuliere initiatieven om waar mogelijk nog meer bij te dragen aan wereldburgerschap in onze samenleving. Zo wordt het gezamenlijke potentieel aan ‘kritische massa’ beter zichtbaar.

Samen leren via de Wilde Ganzen Kennishub

Onze Verandertheorie helpt ons om focus aan te brengen in het complexe veld van ontwikkelingssamenwerking. We kregen beter zicht op onze toegevoegde waarde en konden toetsen of onze aannames kloppen. Eén van die aannames was: ‘als we een steen in de vijver gooien, volgen de kringen vanzelf’. En dat is wat we zien gebeuren, dankzij onze sleutelpartners, zoals jullie als POI en LPO.

De Verandertheorie heeft ook geholpen om gericht kennis te delen, goede praktijken te identificeren, rolmodellen uit te nodigen en samen te leren, onder andere via de Wilde Ganzen Kennishub , de Wilde Ganzendag en tijdens (online) trainingen. Zo ontwikkelen we ons steeds meer samen – met jullie, jullie partners, onze nationale partners en kennispartners – tot een lerende beweging. Een beweging met wereldwijd potentieel, gedragen door mensen, actieve wereldburgers hier én daar, die verandering in gang zetten. Dat werkt inspirerend en daarvoor zijn we jullie dankbaar. Op naar de volgende 3 jaar!