Alleen zo bereik je duurzame impact

meisje in schooluniform

Duurzame impact is meestal niet iets wat je met één project voor elkaar krijgt. Daarom maakt Wilde Ganzen sinds een paar jaar de beweging van korte naar lange termijn samenwerkingen met lokale partnerorganisaties. Ook zetten we steeds vaker de stap ‘van project naar partner’. Waarom we dat doen en wat de resultaten zijn, leg ik graag uit.

We ontvangen bij Wilde Ganzen vaak hele mooie projectaanvragen. Zoals bijvoorbeeld voor de bouw van extra wc’s voor meisjes op een basisschool. Het doel is dan dat meisjes veilig zijn. Partnerorganisaties geven aan dat wc’s hieraan bijdragen.

Wat zorgt voor echte veiligheid voor meisjes?

Maar om de meisjes echt veilig op school te laten leren en spelen is er nog veel meer nodig, zeggen ze in gesprekken die we met elkaar voeren. Bijvoorbeeld: docenten trainen, vroegtijdig signaleren van problemen en het beschermen van kinderen. Maar ook versterking van de stem van kinderen, zodat ze voor zichtzelf op komen als er sprake is van geweld. En wat te denken van samenwerking met de ouders?

Of neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Een ziekenhuis wilde graag een verbeterde operatiekamer, zodat ze adequater hoogzwangere meisjes kunnen opereren. In gesprek met hen vroegen we ons af of de dieperliggende oorzaken van hoogzwangere meisjes hiermee is opgelost.

Kindhuwelijken los je niet met 1 project op

De partnerorganisatie vertelde over de problematiek van kindhuwelijken. Dit is een diepgeworteld cultureel probleem voor jonge meisjes en de samenleving. Om dit aan te pakken is er veel meer nodig op heel veel vlakken. Bijvoorbeeld training van ouders, docenten en zorgmedewerkers om het bespreekbaar te maken in de samenleving.

Ook zijn er trainingen nodig van vroedvrouwen om meisjes die met problemen kampen, vroegtijdig te signaleren en goed te begeleiden. Maar ook wetgeving moet aangepast worden en handhaving. In dit geval pakte de partnerorganisatie dit direct op vanuit het visioen dat kindhuwelijken aangepakt moest worden. Hun volgende project was gericht op training van vroedvrouwen.

Op weg naar de gedroomde situatie

Dit zijn voorbeelden waarin we met de lokale partnerorganisatie kijken wat zij en hun gemeenschap – en andere stakeholders – voor zich zien als het gaat om duurzame impact op lange termijn. Ofwel: wat is de gedroomde situatie. Wat is er dan in de toekomst veranderd bij de mensen/kinderen, organisatie en/of samenleving? En wat is dan de eerste stap?

Lange termijn doelen hebben veel voordelen

Naast dat je samen de dieperliggende oorzaken onderzoekt en aanpakt, is het ook fijn om vanuit een lange termijn impact aan doelen te werken. Daar kan je dan op navigeren met kleine projecten. Mocht er in de snel veranderende samenleving dan een onvoorspelbare aanpassing nodig zijn, dan houd je focus op je lange termijn doel. En je kan dan aanpassingen van jouw project in dit licht goed met betrokkenen en donoren bespreken.

De aanpak van Wilde Ganzen

We hebben deze beweging naar lange termijn samenwerking vertaald in programmatische samenwerkingen. Hiermee zijn we in 2023 gestart en we leren er samen met de betrokken partnerorganisaties veel van.

We werken nu programmatisch samen met 71 partners. De kwaliteit van de lange termijn aanvragen (die drie jaar duren) neemt sterk toe. We zien prachtige dromen vertaald in programma’s met focus op duurzame impact en concrete indicatoren die iets zeggen over de verandering bij direct belanghebbenden, organisaties en de samenleving.

Dit beleid biedt ook een mooi houvast om strategisch en relationeel het gesprek aan te gaan hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan duurzame impact in de gemeenschap. Bijvangst is dat de projecten die aan dit lange termijn kader gekoppeld zijn, dan sneller administratief afgerond kunnen worden qua aanvraag en rapportage. Althans dat is de bedoeling en daar werken we aan!

Van project naar partner

Bij lange termijn samenwerkingen kijken we ook altijd naar de ontwikkeling van instanties. Dit kan de partnerorganisatie zelf zijn, maar het kan ook de school zijn waar de organisatie mee samenwerkt. Capaciteitsversterking is dan gericht op kwaliteit van geleverde diensten door professionals zoals bijv. docenten of artsen. Maar het richt zich ook op actieve participatie van de gemeenschap en de autonomie en veerkracht van de organisatie.

Vastleggen van de doelen op lange termijn en principes van samenwerking
Het lange termijn programma met focus op duurzame impact en de indicatoren waarop de partners verandering willen beogen, leveren een prachtig beleidskader op. Ook tekenen we samen een Memorandum of Understanding (MoU). Hierin leggen we vast wat we belangrijk vinden in de samenwerking. Bijvoorbeeld principes van gelijkwaardige samenwerking, eigenaarschap, wederzijdse transparantie en accountability.

Deze MoU’s zijn belangrijk om de relatie te verdiepen, problemen op de weg te bespreken en met elkaar te leren hoe we nog beter samen kunnen werken, ieder vanuit zijn eigen rol, om de duurzame impact via de projecten en voorgenomen capaciteitsontwikkeling te bereiken. Een goede, transparante, gelijkwaardige relatie vinden we een belangrijk fundament voor succesvolle samenwerking.

Als donoren reizen we een tijdje mee

Verandering kost tijd. Zeker als je duurzame impact wilt. Daarom zijn deze lange termijn samenwerkingen voor ons zo belangrijk. We bewegen steeds meer van project naar partner, zodat we de tijd kunnen nemen om te reflecteren, samen te leren en te evalueren. Uiteindelijk werken we als Wilde Ganzen toe naar het uitfaseren van de samenwerking. Als donoren reizen we een tijdje mee. Maar ons belangrijkste doel is dat de gemeenschap en hun partnerorganisaties veerkrachtig genoeg worden, zodat ze zelfstandig door kunnen gaan.